przepisy

Krem z kawy

Trawa na naszym trawniku rośnie zielona i bujna. To było ekscytujące przyglądać się, jak wschodzi, najpierw drobna i delikatna, potem coraz silniejsza i wysoka.

Teraz, gdy wszystko już się zazieleniło, zaczęliśmy wyobrażać sobie, jak chcielibyśmy urządzić ten nasz mały zakątek raju, nie chcemy wybierać pospiesznie, ale spokojnie i wszystkiego doświadczając. Na razie dotrzymuje nam towarzystwa pięć krzewów białej pnącej róży i dwadzieścia jaśminów, które powinny krok po kroku ozdobić bramę. Jedna rzecz jest w każdym razie pewna: w miesiącach letnich chcemy cieszyć się naszym ogrodem, jak najwięcej przebywać na zewnątrz i otaczać się ludźmi, których kochamy. W zeszłym tygodniu, kiedy temperatury zachęcały do krótkich rękawów i wystawienia skóry na pocałunki słońca, spróbowaliśmy zrobić w domu jeden z naszych ulubionych deserów, który zawsze zamawiamy w barach Vergnano: krem z kawy. Rezultat? Doskonały, a my zaproponujemy go naszym gościom w pierwszy słoneczny dzień!

Krem z kawy

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (na 1 pucharek)

1 espresso Caffè Vergnano

6 kostek lodu

łyżeczka cukru trzcinowego

1 gałka lodów z gorzkiej czekolady 

1 gałkalodów waniliowych

gorzka czekolada

Przygotowanie

  • W blenderze umieśćcie kostki lodu, dodajcie cukru i uruchomcie na pierwszej prędkości 
  • Przygotujcie filiżankę kawy i dodajcie ją do kielicha, miksując uderzeniowo przez około 30 sekund.
  • Rozpuśćcie w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i przełóżcie ją do małego rękawa cukierniczego
  • Ozdóbcie brzeg pucharka przed włożeniem na dno gałki lodów czekoladowych i gałki lodów waniliowych
  • Przefiltrujcie kawę z lodu i przelejcie na lody; udekorujcie pozostałą gorzką czekoladą.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Lodówka i przechowywanie żywności: 3 reguły, by ograniczyć marnotrawstwo

Racjonalna organizacja lodówki pozwala ograniczyć marnotrawstwo i zachować zdrowie. Ale jak to konkretnie zrobić? Odkryjmy trzy proste zasady, aby zoptymalizować przechowywanie.

(więcej…)

zobacz więcej

Kawa biodegradowalna

Od 1 kwietnia 2015 roku marka Caffè Vergnano zrewolucjonizowała rynek produktów porcjowanych, lansując pierwszą linię kapsułek biodegradowalnych Èspresso1882, kompatybilnych z domowymi ekspresami marki Nespresso®

(więcej…)

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano