przepisy

Tajemnice cold brew i przepis na Coconut Cold Brew

Cold brew to orzeźwiająca i dodająca energii kawa macerowana na zimno. Choć pierwsze wzmianki o tym niezwykłym napoju pojawiły się w Japonii już w XVIII wieku, to w Polsce dopiero teraz zyskuje on popularność i coraz częściej serwowany jest w kawiarniach i restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować cold brew samodzielnie i przedstawiamy przepis na kokosowy koktajl na bazie „parzonej” na zimno kawy.

Jak przyrządzić cold brew w domu?

Cold brew można przygotować na wiele sposobów, przedstawiamy Wam jeden z łatwiejszych. Sam proces jest niezwykle prosty, choć czasochłonny. Nie ma nic wspólnego z szybkim zaparzeniem popularnego espresso, bowiem cold brew przygotowujemy bez podgrzewania. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna kawy, zasypujemy je lodem, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w lodówce na około 20 godzin. Całość przykrywamy folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza pozwoli kawie utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.

Ziarna, smaki, aromaty…

Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw. Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne, dobrze wyczuwalne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od rodzaju kawy i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.

Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat, a z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Do przygotowania cold brew można wykorzystać zarówno wanilię, jak i inne przyprawy, które wzmocnią różnorodność smaków. Jeśli podczas procesu macerowania dodamy np. odrobinę bergamoty lub skórki pomarańczowej, aromat i smak będzie zdecydowanie bardziej owocowy i orzeźwiający.

Idealna baza

Cold brew jest też doskonałą bazą do koktajlów. Naszych gości możemy zaskoczyć połączeniem cold brew z tonikiem lub przygotować Cold Brew Coconut, czyli kokosową wersję napoju.

COCONUT COLD BREW

Składniki:

  • 100 ml cold brew (baza do przygotowania koktajlu)
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 15 ml syropu czekoladowego
  • 8 ml syropu kokosowego

Przygotowanie:

  1. Napełnij wysoki kubek lodem.
  2. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
  3. Dodaj 8 ml syropu kokosowego.
  4. Dodaj 15 ml syropu czekoladowego, pozwalając opaść mu na dno.
  5. Na końcu dodaj cold brew.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: DOMOWE SPA

O ile zalety picia kawy są powszechnie znane, o tyle nie każdy wie, że nawet fusy mają wiele zastosowań i nie warto ich wyrzucać. W jaki sposób je wykorzystać? Przygotowaliśmy 5 ciekawych propozycji kosmetyków naturalnych z ich użyciem – zrobisz je sam w domu.

Kofeina zawarta w ziarnach kawy doskonale sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry twarzy, ciała a nawet włosów. Zawarte mikroelementy pomagają dotlenić naskórek, zapobiegają powstawaniu zmarszczek i korzystnie wpływają na porost włosów. Przygotowanie kawowych kosmetyków jest proste i nie wymaga dużego nakładu sił, a efekty są bardzo zadowalające.

1. Peeling cukrowo – kawowy

To doskonały sposób na pozbycie się martwego naskórka i ujędrnienia ciała. Skóra po masażu tym peelingiem będzie gładka i nawilżona. Do jego wykonania potrzeba tylko 3 składników!

  • pół szklanki fusów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwki

Fusy i cukier wymieszaj z olejem, tak żeby powstała z tego półpłynna masa. Pamiętaj, że ma łatwo rozsmarować. Peeling wykorzystaj do dokładnego masażu ciała, a następnie go spłucz.

2. Maseczka kawowa

Zawarte ekstrakty w ziarnach kawy korzystnie wpływają na naczynka krwionośne, dzięki czemu poprawia się napięcie i koloryt cery. Ponadto kawa zawiera w sobie naturalne antyoksydanty, które zatrzymują wolne rodniki powodujące starzenie.

  • 2 łyżki fusów
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany

Jeśli masz wrażliwą i suchą cerę dodaj jeszcze 1 łyżkę miodu albo oliwy z oliwek. Po wymieszaniu składników nałóż maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy i zostaw ją na ok. 5 minut. Mieszankę zmyj letnią wodą.

3. Odżywka na porost włosów

Kofeina w kosmetykach do włosów stymuluje cebulki, wzmacnia i wygładza strukturę włosów. Ponadto u osób z ciemnym kolorem włosów odżywka z kawy poprawia intensywność koloru. Do zrobienia odżywki potrzeba tylko fusów! Wmasuj je w wilgotne włosy, zostaw na 5 minut i dokładnie spłucz.

4. Domowe mydło kawowe

Ma orzeźwiający zapach, który neutralizuje trudne do pozbycia się zapachy oraz doskonale nawilża. Mydło można mieć też właściwości peelingujące, jeśli doda się do niego nieparzonej zmielonej kawy.

  • 3 łyżki fusów
  • szare mydło naturalne
  • opcjonalnie kilka kropel dowolnego olejku eterycznego
  • garnki
  • foremka silikonowa

Mydło zetrzyj na tarce, rozpuść w kąpieli wodnej i powoli dodawaj fusy, dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz możesz podkręcić zapach swojego mydła za pomocą olejku eterycznego, my polecamy ten z jojoby lub pomarańczowy. Przelej masę mydlaną do foremki i poczekaj aż zastygnie.

5. Świeczka o zapachu kawowym

Spa to nie tylko zabiegi, ale i wyjątkowy nastrój sprzyjający błogiemu relaksowi. Naturalne materiały roślinne i zawarte w nich zapachy są wykorzystywane do poprawy samopoczucia. Świeczki kawowe wykorzystaj we własnym zaciszu domowym do aromaterapii.

  • 3 łyżki fusów
  • słoiczek
  • szklanka wosku pszczelego
  • garnki
  • knot
  • ziarna kawy i cynamon do ozdoby

Rozpuść w kąpieli wodnej wosk, wsyp fusy i wymieszaj. Do szklanego słoiczka wrzuć ziarenka kawy i wsadź laseczkę cynamonu. Zalej woskiem i włóż knot. Poczekaj aż zastygnie i ciesz się niezwykłym zapachem kawy!

 

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano