styl życia

Dzień Ziemi obchodzony jest na całym świecie 22 kwietnia. Rocznica ta została po raz pierwszy zainaugurowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 1970 roku w celu podniesienia świadomości społecznej w zakresie ochrony środowiska. Z biegiem lat, dzięki eksplozji Internetu i portali społecznościowych, to święto zaczęło nabierać coraz większego znaczenia a jego „zaraźliwość” pojawiłą się wraz z hashtagiem #earthday.

Z roku na rok Światowy Dzień Ziemi zwraca uwagę na liczne i coraz bardziej istotne kwestie ekologiczne, a każda edycja Dnia Ziemi skupia się na konkretnej kampanii.

Edycja 2018 koncentruje się na stale rosnącej produkcji odpadów z tworzyw sztucznych i wynikającym z tego zanieczyszczeniu źródeł wodnych. Od zatrucia życia morskiego do zanieczyszczenia naszych plaż i krajobrazów oraz przepełnienia wysypisk, gwałtowny wzrost ilości tworzyw sztucznych jest coraz bardziej realnym zagrożeniem dla przetrwania naszej planety.

W odpowiedzi na to Dzień Ziemi 2018 skoncentrowany będzie na gromadzeniu i upowszechnianiu informacji, organizacji i wspieraniu działań, skierowanych ku zmianie postaw i zachowań ludzkich, ściśle powiązanych z tworzywami sztucznymi. Ambitnym celem jest w istocie wprowadzenie obywateli świata na mowy poziom świadomości w zakresie zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, co przyczyni się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego w postaci pozytywnych zachowań.

Obecnie produkuje się rocznie około 300 milionów ton tworzyw sztucznych do produkcji toreb, butelek, opakowań i innych produktów na całym świecie. Niestety, tylko około 10% wyprodukowanego tworzywa sztucznego jest poddawane recyklingowi i ponownie wykorzystywane w prawidłowy sposób. Reszta trafia na składowiska odpadów lub do naszego środowiska naturalnego, gdzie niebezpieczne substancje chemiczne rozprzestrzeniają się w glebie i otaczających ją wodach, zagrażając człowiekowi i przyrodzie.

Strona internetowa www.earthday.org gromadzi wiele inicjatyw promowanych przez firmy, organizacje i osoby prywatne, które mogą wnieść swój wkład w trwającą kampanię.

Ponadto, przed Dniem Ziemi, ukazał się kalkulator online (dostępny tutaj), który umożliwia każdemu określenie ilości odpadów plastikowych wytwarzanych na co dzień, wraz z zestawem narzędzi (pobierz go tutaj), zawierającym dobre praktyki w zakresie zmniejszania ilości odpadów plastikowych. Pod uwagę wzięto różne produkty: od plastikowych talerzy po szczoteczki do zębów. Wszystkie z nich są przedmiotami codziennego użytku, tak jak w przypadku kawy.

Nagły wybuch zainteresowania kawą w kapsułkach sprawił, że espresso stało się przyjemnością nie zawsze zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wystarczy tylko pomyśleć o wytycznych kilku europejskich miast, takich jak Hamburg, które już dwa lata temu zakazały stosowania kawy w plastikowych kapsułkach w celu ograniczenia produkcji odpadów plastikowych, które nie nadają się do ponownego przetworzenia.

Czy to oznacza, że powinniśmy czuć się winni, gdy pijemy espresso w domu? Właściwie nie. Rozwiązanie to z pełną dumą pochodzi z Włoch.

W 2015 roku, na długo przed tym trendem, Caffè Vergnano, najstarsza włoska firma zajmująca się paleniem kawy, wprowadziła na rynek Èspresso 1882, pierwszą na rynku masowym gamę kapsułek nadających się do kompostowania, kompatybilnych ze standardem Nespresso. Kompostowalność oznacza, że po wydaniu kawy kapsułka może zostać wyrzucona do pojemnika na odpady organiczne, a następnie odzyskana w celu przekształcenia jej w kompost.

To innowacyjne i nowatorskie rozwiązanie oferuje konsumentom możliwość delektowania się prawdziwym włoskim espresso przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju i świadomości.

Kilka kluczowych danych liczbowych: w 2017 roku na całym świecie sprzedano 60 milionów kapsułek kompostowalnych Caffè Vergnano, co stanowi 120 ton tworzyw sztucznych, które można przekształcić w kompost, nie gromadząc ich na składowiskach odpadów.

Te istotne dane liczbowe mogą odegrać ważną rolę w ograniczaniu ilości odpadów plastikowych, jeżeli będą połączone z właściwą codzienną gospodarką sortowaniem odpadów.

Zawsze wierzyliśmy w segment kapsułkowy, wyprzedzając trendy i wprowadzając na rynek pierwszą kapsułkę kompatybilną z Nespresso, dzisiejszym liderem tego standardu na rynku„, powiedziała prezes Caffè Vergnano, Carolina Vergnano. Od samego początku koncentrowaliśmy się na innowacyjności A teraz jeszcze bardziej, gdy mamy do czynienia z prawdziwym projektem dotyczącym ochrony środowiska„.

Kapsułki Èspresso 1882 posiadają certyfikat Vinçotte (organizacja rozpoznawalna na całym świcie) o nazwie „Kompost OK”, który można znaleźć w sklepach detalicznych lub w sklepie internetowym Caffè Vergnano.

Są one przyjazne dla środowiska, a kawa jest tak dobra, jak zawsze. Nowe kapsułki zachowują aromat mieszanki Caffè Vergnano, zapewniając jednocześnie doskonałą jakość filiżanki kawy.

Istnieją też liczne inicjatywy Caffè Vergnano wspierające Dzień Ziemi, a wszystkie promowane są przez hashtag #bevicompostabilmente! (pij ekologicznie). Oto one:

  • Konfigurator puszki, platforma online umożliwiająca dostosowanie puszki do potrzeb użytkownika, charakteryzująca się dwoma tłami, poświęconymi specjalnie Dniu Ziemi 2018.

  • 16 kwietnia (do 13 maja) na platformie Instagram uruchomiona zostanie inicjatywa #vergnanogoododhabits, aby zachęcić użytkowników do zamieszczania zdjęć swoich dobrych nawyków, towarzyszących filiżance kawy z możliwością wygrania kuponów rabatowych do sklepu e-commerce.

  • Na stronie www.caffevergnano.com znajduje się teraz nowa sekcja #bevicompostabilmente, w całości poświęcona inicjatywom proekologicznym promowanym przez Firmę, a w tygodniu Dnia Ziemi 2018 strona główna będzie w całości zielona.

  • Wydarzenie zorganizowane we współpracy z Eataly US: przed sklepami w Nowym Jorku, Bostonie i Los Angeles „flota” zielonych rowerów pod marką Caffe Vergnano będzie przyciągać uwagę przechodniów, którzy będą mogli wziąć udział w zabawnej „zielonej” ankiecie, aby wygrać kupony rabatowe i książkę kucharską Made in Italy.

Wszystkie informacje dostępne są pod adresem www.caffevergnano.com, na stronie głównej, która w ciągu tygodnia Dnia Ziemi będzie ubrana na zielono!

zobacz więcej

styl życia

Dzień Ziemi obchodzony jest na całym świecie 22 kwietnia. Rocznica ta została po raz pierwszy zainaugurowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 1970 roku w celu podniesienia świadomości społecznej w zakresie ochrony środowiska. Z biegiem lat, dzięki eksplozji Internetu i portali społecznościowych, to święto zaczęło nabierać coraz większego znaczenia a jego „zaraźliwość” pojawiłą się wraz z hashtagiem #earthday.

Z roku na rok Światowy Dzień Ziemi zwraca uwagę na liczne i coraz bardziej istotne kwestie ekologiczne, a każda edycja Dnia Ziemi skupia się na konkretnej kampanii.

Edycja 2018 koncentruje się na stale rosnącej produkcji odpadów z tworzyw sztucznych i wynikającym z tego zanieczyszczeniu źródeł wodnych. Od zatrucia życia morskiego do zanieczyszczenia naszych plaż i krajobrazów oraz przepełnienia wysypisk, gwałtowny wzrost ilości tworzyw sztucznych jest coraz bardziej realnym zagrożeniem dla przetrwania naszej planety.

W odpowiedzi na to Dzień Ziemi 2018 skoncentrowany będzie na gromadzeniu i upowszechnianiu informacji, organizacji i wspieraniu działań, skierowanych ku zmianie postaw i zachowań ludzkich, ściśle powiązanych z tworzywami sztucznymi. Ambitnym celem jest w istocie wprowadzenie obywateli świata na mowy poziom świadomości w zakresie zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, co przyczyni się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego w postaci pozytywnych zachowań.

Obecnie produkuje się rocznie około 300 milionów ton tworzyw sztucznych do produkcji toreb, butelek, opakowań i innych produktów na całym świecie. Niestety, tylko około 10% wyprodukowanego tworzywa sztucznego jest poddawane recyklingowi i ponownie wykorzystywane w prawidłowy sposób. Reszta trafia na składowiska odpadów lub do naszego środowiska naturalnego, gdzie niebezpieczne substancje chemiczne rozprzestrzeniają się w glebie i otaczających ją wodach, zagrażając człowiekowi i przyrodzie.

Strona internetowa www.earthday.org gromadzi wiele inicjatyw promowanych przez firmy, organizacje i osoby prywatne, które mogą wnieść swój wkład w trwającą kampanię.

Ponadto, przed Dniem Ziemi, ukazał się kalkulator online (dostępny tutaj), który umożliwia każdemu określenie ilości odpadów plastikowych wytwarzanych na co dzień, wraz z zestawem narzędzi (pobierz go tutaj), zawierającym dobre praktyki w zakresie zmniejszania ilości odpadów plastikowych. Pod uwagę wzięto różne produkty: od plastikowych talerzy po szczoteczki do zębów. Wszystkie z nich są przedmiotami codziennego użytku, tak jak w przypadku kawy.

Nagły wybuch zainteresowania kawą w kapsułkach sprawił, że espresso stało się przyjemnością nie zawsze zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wystarczy tylko pomyśleć o wytycznych kilku europejskich miast, takich jak Hamburg, które już dwa lata temu zakazały stosowania kawy w plastikowych kapsułkach w celu ograniczenia produkcji odpadów plastikowych, które nie nadają się do ponownego przetworzenia.

Czy to oznacza, że powinniśmy czuć się winni, gdy pijemy espresso w domu? Właściwie nie. Rozwiązanie to z pełną dumą pochodzi z Włoch.

W 2015 roku, na długo przed tym trendem, Caffè Vergnano, najstarsza włoska firma zajmująca się paleniem kawy, wprowadziła na rynek Èspresso 1882, pierwszą na rynku masowym gamę kapsułek nadających się do kompostowania, kompatybilnych ze standardem Nespresso. Kompostowalność oznacza, że po wydaniu kawy kapsułka może zostać wyrzucona do pojemnika na odpady organiczne, a następnie odzyskana w celu przekształcenia jej w kompost.

To innowacyjne i nowatorskie rozwiązanie oferuje konsumentom możliwość delektowania się prawdziwym włoskim espresso przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju i świadomości.

Kilka kluczowych danych liczbowych: w 2017 roku na całym świecie sprzedano 60 milionów kapsułek kompostowalnych Caffè Vergnano, co stanowi 120 ton tworzyw sztucznych, które można przekształcić w kompost, nie gromadząc ich na składowiskach odpadów.

Te istotne dane liczbowe mogą odegrać ważną rolę w ograniczaniu ilości odpadów plastikowych, jeżeli będą połączone z właściwą codzienną gospodarką sortowaniem odpadów.

Zawsze wierzyliśmy w segment kapsułkowy, wyprzedzając trendy i wprowadzając na rynek pierwszą kapsułkę kompatybilną z Nespresso, dzisiejszym liderem tego standardu na rynku„, powiedziała prezes Caffè Vergnano, Carolina Vergnano. Od samego początku koncentrowaliśmy się na innowacyjności A teraz jeszcze bardziej, gdy mamy do czynienia z prawdziwym projektem dotyczącym ochrony środowiska„.

Kapsułki Èspresso 1882 posiadają certyfikat Vinçotte (organizacja rozpoznawalna na całym świcie) o nazwie „Kompost OK”, który można znaleźć w sklepach detalicznych lub w sklepie internetowym Caffè Vergnano.

Są one przyjazne dla środowiska, a kawa jest tak dobra, jak zawsze. Nowe kapsułki zachowują aromat mieszanki Caffè Vergnano, zapewniając jednocześnie doskonałą jakość filiżanki kawy.

Istnieją też liczne inicjatywy Caffè Vergnano wspierające Dzień Ziemi, a wszystkie promowane są przez hashtag #bevicompostabilmente! (pij ekologicznie). Oto one:

  • Konfigurator puszki, platforma online umożliwiająca dostosowanie puszki do potrzeb użytkownika, charakteryzująca się dwoma tłami, poświęconymi specjalnie Dniu Ziemi 2018.

  • 16 kwietnia (do 13 maja) na platformie Instagram uruchomiona zostanie inicjatywa #vergnanogoododhabits, aby zachęcić użytkowników do zamieszczania zdjęć swoich dobrych nawyków, towarzyszących filiżance kawy z możliwością wygrania kuponów rabatowych do sklepu e-commerce.

  • Na stronie www.caffevergnano.com znajduje się teraz nowa sekcja #bevicompostabilmente, w całości poświęcona inicjatywom proekologicznym promowanym przez Firmę, a w tygodniu Dnia Ziemi 2018 strona główna będzie w całości zielona.

  • Wydarzenie zorganizowane we współpracy z Eataly US: przed sklepami w Nowym Jorku, Bostonie i Los Angeles „flota” zielonych rowerów pod marką Caffe Vergnano będzie przyciągać uwagę przechodniów, którzy będą mogli wziąć udział w zabawnej „zielonej” ankiecie, aby wygrać kupony rabatowe i książkę kucharską Made in Italy.

Wszystkie informacje dostępne są pod adresem www.caffevergnano.com, na stronie głównej, która w ciągu tygodnia Dnia Ziemi będzie ubrana na zielono!

zobacz więcej

styl życia

Źle wychowani w barze: kawowa etykieta

O etykiecie w restauracji, w trakcie wyjść na kolację czy na biznesowy lunch, napisano już wszystko. Ale czy istnieje także „etykieta picia kawy”? (więcej…)

zobacz więcej

styl życia

W lodówce czy nie w lodówce? Mity i fakty na temat przechowywania kawy

Kiedy nożyczki przecinają nowe opakowanie kawy, jeszcze zanim zobaczymy ciemny i zwarty puder, uderza nas niepowtarzalny aromat, który wypełnia nasze nozdrza: silny, intensywny, pełny, zdecydowany, mocny… tak ulotny, jak to doznanie, które drugi raz może się nam już nie przydarzyć.

(więcej…)

zobacz więcej

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Lodówka i przechowywanie żywności: 3 reguły, by ograniczyć marnotrawstwo

Racjonalna organizacja lodówki pozwala ograniczyć marnotrawstwo i zachować zdrowie. Ale jak to konkretnie zrobić? Odkryjmy trzy proste zasady, aby zoptymalizować przechowywanie.

(więcej…)

zobacz więcej

Kawa biodegradowalna

Od 1 kwietnia 2015 roku marka Caffè Vergnano zrewolucjonizowała rynek produktów porcjowanych, lansując pierwszą linię kapsułek biodegradowalnych Èspresso1882, kompatybilnych z domowymi ekspresami marki Nespresso®

(więcej…)

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano